måndag 29 januari 2024

Earth For All - Anders Wijkman föreläser på MiljÖl

När jag fick inbjudan till MiljÖl via föreningen Ingenjörer för miljö så fastnade jag för att Anders Wijkman skulle tala. Jag hörde Anders på den första klimatrikstagen 2014. Fascinerades av att en f.d. moderat riksdagsman var en av huvudtalarna på en miljökonferens. 

Live i Stockholm deltog över 100 personer idag. Jag och några till deltog via Zoom. En inspelning från föredraget idag lär komma upp på https://ingenjorerformiljon.se/ Föredraget startade efter ca 22 minuter.

Anders Wijkman var inbjuden att tala om boken "Earth4All" - eller i svensk översättning: "En Jord för Alla".
Boken beskrivs så här:
"Earth4All ger en sammanfattande bild vad som hänt i världen - ekonomiskt, socialt och miljömässigt - de senaste 50 åren. Avstampen tas i "Limits to Growth" (1972) och slutsatsen är att världen följer Business as Usual-scenariot från den rapporten. Kombinationen av en allt snabbare klimatförändring och utarmningen av en rad vitala ekosystem bådar inte gott.
Rapporten tar dock ett positivt grepp och utvecklar en ekonomisk modell som integrerar ekonomi, social utveckling och miljö/klimat. Slutsatsen vi drar är att en omställning till en hållbar och mycket bättre värld är möjlig - genom 5 transformativa förändringar:
i) adressera fattigdomen med kraft;
ii) arbeta för större jämlikhet - för större rättvisa men också för att öka tilliten i samhället;
iii) stärk kvinnors ställning;
iv) byt ut det storskaliga industriella jordbruket mot ”regenerativt jordbruk”; samt
v) byt ut det fossilbaserade energisystemet mot förnybar energi med fokus på elektrifiering och effektivisering."


Efteråt följde både allsång och inspirerande inlägg.
Inläggen handlade om allt möjligt.
Ett påstod att, vid en undersökning för några år sedan, visade det sig att endast 7 personer i riksdagen hade en naturvetenskaplig bakgrund. (Jag kan ha hört fel, hemma i min soffa, över Zoom.)
Flera menade att kärnkraften inte är nödvändig och att den militära upprustningen i värden är oroväckande. Pengarna behövs inom välfärd och skola och till klimatomställningen.
Anders Wijkman satt själv i riksdagen sju år på 70-talet, bl.a. som moderaternas kärnkraftsexpert (!). Han kommenterade att de nu regerande partierna förmodligen "skjutit sig i foten" i kärnkraftfrågan. Ryssland, Kazakstan och Niger är stora exportörerna av uran. Vill vi bli beroende av dessa länder för vår framtida elproduktion? Riskerna med kärnkraften saknas helt i debatten.
När han fick frågan om vi det finns något hopp om dagens politiker så gav han fyra exempel på personer som ställer upp i EU-valet, i hans tycke, skickliga politiker med kunskap om miljö och hållbar utveckling: Isabella Lövin (Miljöpartiet), Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet), Emma Wiesner (Centerpartiet) och Karin Karlsbro (Liberalerna).
Wijkman påminde om rekyleffekten. Exempel: Om en bil blir mer bränslesnål så tenderar vi att köra mer med den. Rekyleffekten är en anledning till att utsläpp därför inte minskar, utan t.o.m. gärna ökar.
Vi får inte glömma att en omställning mot en hållbar framtid inte enbart innebär restriktioner och höjda skatter. En bättre framtid kommer innebär bl.a. mer jämställdhet och bättre hälsa. Jag fyller på med: godare mat, skönare omgivningar, mindre stress och meningsfull vardag.

Mer om Earth for All här: https://earth4all.life/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar