Kretsloppsanpassat

Hållbarhet är ett slitet begrepp, oftast dåligt definierat. Två begrepp som jag gärna använder för att förtydliga hållbarhetsbegreppet är kretslopp och resiliens.

Kretslopp eller kretsloppsanpassad baserar sig på det faktum att ingenting försvinner. Allting sprids eller omvandlas, men ingenting försvinner! Även när vi eldar upp något, som när bensin förbränts i en motor, så betyder det inte att bensinen försvunnit bara för att bensintanken är tom. Bensinpartiklarna har finfördelats och hamnat i luften land annat i form av koldioxod. Likadant är det med plast som hamnat i naturen eller i havet. Efterhand bryts den ner och blir så smått att vi får i oss resterna när vi dricker vatten eller äter något som vuxit i naturen. Men om vi omger oss med material som är biologiskt nedbrytbara, som blir till nya byggstenar på sätt som inte skadar människor och natur, då har vi skapat kretslopp. Mitt favoritkretslopp uppstår där vi använder urinseprareade toaletter och komposterar fekalierna och där urin och kompost blir till näring för den mat vi äter. Cradle to cradle är en rörelse som gjort grundläggande naturvetenskap till cool designstrategi. Likaså bygger permakultur som designverktyg på inspiration från naturen och dess kretslopp.

Hjälp vid beslut. Forskning är sällan värderingsfri. Men grundläggande fakta behöver inte värderas. Alla kan vara överens om följande:
  1. "Ingenting försvinner, allting sprids". Denna populärisering av termodynamikens första och andra huvudsats leder till exempel till att bilar rostar, mattor dammar, glas går i tusen bitar - aldrig tvärtom! Var är bensinen sedan tanken blivit tom? Att det ser ut som den försvunnit beror bara på att den spridits som avgaser så effektivt.
  2. På hela jordklotet är det endast de gröna cellerna (växterna) som kan ordna, strukturera och bygga upp – idag precis som när jorden bildades. Se fotosyntesen.
  3. Solen är det enda som tillför jorden energi. Det sker i form av ljus och värme. Vi kan säga att solen är jordens motor.
Dessa fakta har organisationen Det naturliga steget omvandlat till fyra hållbarhetsprinciper. Dessa principer kom jag i kontakt med 1995 och har sedan dess burit med mig som ett par osynliga glasögon när jag betraktat olika valmöjligheter i olika sammanhang och använt när jag föreläst för så väl barn som för vuxna.

I det hållbara samhället utsätts inte naturen för systematisk....
  • koncentrationsökning av ämnen från berggrunden (t ex fossilt kol och tungmetaller).
  • koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion (t ex NOx, hormonstörande ämnen).
  • undanträngning med fysiska metoder (t ex från trafikinfrastruktur, skogsskövling, överfiske).
Och, i det samhället hindras inte människor systematiskt…
  • från att tillgodose sina behov (t ex via missbruk av politisk och ekonomisk makt).
Det hela kan sammanfattas i att framtidsvänliga lösningar är kretsloppsanpassade och rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar