onsdag 18 maj 2016

För en vision om hållbar livsmedelsförsörjning

Jag vill bidra till att bygga en hållbar vision för livsmedelsförsörjning och skapa goda exempel tillsammans med andra. I detta blogginlägg kommer jag att bygga på med relaterade tankar, fakta och inspiration. Kanske leder det till ett projekt eller verksamhet i samarbete med personer med liknande visioner. Kommentera och tipsa gärna om mer som passar in!
Detta inlägg är bara precis påbörjat -  inte färdigt. Under många år har jag läst och hört och tänkt Men jag har inte samlat ihop. Bidra gärna med länktips!

Utmaningar

  1. Sveriges självförsörjningsgrad är låg och sårbarheten är hög. "Sverige klarar inte många dagar utan livsmedelsimport".  Livsmedelsverket: "Ingen myndighet har i dag ett helhetsansvar för Sveriges livsmedelsförsörjning"Johan Kuylenstierna (SRC) och Lisa Senderby Forsse (SLU): "Sverige är sårbart för globala förändringar". (via ATL)Therese Frisell, Livsmedelsverket: "I en krissituation måste vi använda mindre maskinkraft, mer arbetskraft, och byta ut spannmål mot rotfrukter, samt gris och kyckling mot naturbeteskött. Lantbruket kan inte ensamt fixa detta, de behöver extra arbetskraft." "Vi måste också bygga ett samhälle som har större beredskap och inte är lika sårbart som dagens samhälle är mot extrema väderhändelser."
  2. Antalet jordbrukare i Sverige minskar. "Så många som 9 av 10 jordbrukare på slättbygden har lagt ner de senaste 25 åren". 
  3. Det nuvarande jordbruket är beroende av fossil energi till konstgödning, besprutning, transporter med mera. 
  4. Våra vattendrag lider av övergödning, bland annat från avloppsvatten (våra toaletter) och jordbruk.
  5. Sverige har haft och kommer att få ett stort inflöde av flyktingar. 10% av flyktingarna lider av posttraumatisk stressyndrom (PTSD). Enligt Sveriges radios P1 saknas 9000 vårdplatser.
  6. Brist på hjälp, vårdplatser, bostäder och arbeten till såväl nysvenskar och "gammelsvenskar". 

Metoder och inspiration som kan kombineras för att möta utmaningarna


Odling som hjälp vid utmattningssymptom och posttraumatiskt stressymptom
Odlingsmetoder som kan öka produktion per ytenhet - Agroforestry, skogsträdgårdar, växthus och intensivodlade stadsodlingar   
Fler fördelar med ett stadsnära jordbruk /stadsbruk /stadsodlingar /urbana odlingar /...
  • Obrukade ytor kan komma till användning - tillfälligt eller permanent
  • Bidra till social hållbarhet, skapa mötesplatser m.m.
  • Större tillgång på nyttiga, arbetsintensiva och relativt "dyra livsmedel" - som tomater och gröna blad (sallad, spenat, kryddor, kålväxter, mangold, sockerärtor...). 
  • Större näringsinnehåll då transporter och tid "från jord till bord" kortas
Självbyggeri + kretsloppsanpassade bostäder och odlingar
  • Kretsloppsanpassat självbyggeri - Det finns arkitekter med färdiga idéer!
  • Kretsloppsanpassade lösningar - kombinera t.ex. urinseparerade toaletter och utnyttjade av "gråvatten", regnvatten m.m med bostadsnära odlingar.
  • Kan ge sysselsättning till personer som står utanför arbetsmarknad
  • Möjliggör boende och självförsörjningsmöjligheter för personer som önskar billigare bostäder, önskar "leva enkelt" eller 
Kretsloppanpassad odling
Tankar kring och alternativ till dagens ekonomiska system - för en hållbar utveckling

Organisationer, forskning, föreningar, företag, personer 

- som verkar, har kompetens och inspirerar i den anda som detta inlägg vill uppmuntra till
Detta inlägg är bara precis påbörjat -  inte färdigt. Under många år har jag läst och hört och tänkt Men jag har inte samlat ihop. Bidra gärna med länktips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar