fredag 4 november 2016

David Jonstad - från kollaps till jordad

I somras läste jag boken Jordad. En biblioteksbok som jag inte kunde göra understrykningar i. Om och om igen ville jag markera viktiga bitar att återkomma till. Boken sammanfattar mycket av den fakta jag själv samlat på mig under åtta års tid men innehåller även andra intressanta reflektioner och för mig helst nya kunskaper. En diger lista med referenser på de sista tjugo sidorna. Insåg till slut att jag måste skaffa boken och läsa om. Blev glad när jag såg att David skulle komma till Lund och föreläsa. Det är fyra år sedan han besökte Lund för att föreläsa utifrån den förra boken, Kollaps

Jag förde inga direkta anteckningar. Boken finns ju. Föreläsningen inleddes dock personligt med fotografier och bilder som inte finns i boken. Därefter följde ett diagram över "Världens oljeproduktion" som jag sett många gånger tidigare. Siffrorna är hämtade från Internationella energirådet, IEA. Det var ovanligt snyggt så jag tog en bild. Det illustrerar hur den olja vi är så beroende av blir allt svårare att få tag på och blir således allt dyrare att framställa. Till slut blir det inte längre lönt och då har vi nått "Peak oil" eller "oljetoppen". Det uppstår ett "gap" mellan behovet av energi/olja och den tillgängliga oljan. Detta kan komma att innebära att olja och energi i allmänhet blir mycket dyrare än idag. Detta gap fyller IEA med olja från oljesand och oljeskiffer (gult i diagrammet) och det poetiska påhittet "Fields yet to be found" (ljusblått).
Planetens gränser visades också snyggt och på ett annorlunda sätt jämfört med det diagram som brukar illustrera dessa forskningsresultat. De nio bilderna som illustrerade Biologisk mångfald, Klimatförändringar o.s.v. fylldes efterhand med rött i proportion till hur nära planetens gränser vi nått, eller passerat. Det blev mycket rött.
En anledning till att David Jonstad flyttat från Stockholm till en liten gård i Dalarna är nyfikenheten kring vad det kan innebära att bo och leva närmre naturen. Är det så här fler kommer leva och bo i framtiden? Framträder fördelar som den yngre David inte kunnat föreställa sig för 10-15 år sedan?
Fotot ovan kommer från www.etc.se/ Fotograf:Sofia Billvik
År 2013 skrev JTI en rapport på uppdrag av Jordbruksverket där de analyserat vad det skulle innebära för Sverige om vi drabbas av en energikris till följd av att importen av olja störs. Tre scenarier beskrevs. Så här illustrerar David Jonstad två av scenarierna:

50% mindre olja skulle kunna innebära matbrist, minskad storskalig produktion, omfattande stadsodling samt fler höns och kaniner i trädgårdarna.
75% mindre olja skulle troligen innebära svält för stora delar av befolkningen, att det industriella fisket slås ut, dragdjurens återkomst samt omfattande självhushållning.

När David tänker på framtiden så ser han hur vi troligen kommer att röra oss mot ökad förenkling. Lokalt, decentraliserat, småskaligt och ruralt ersätter globalt, centraliserat, storskaligt och urbant.   


Idag är de flesta av oss konsumenter som är beroende av pengar, lönearbete och långa teoretiska utbildningar.

'
I framtiden blir fler av oss producenter, på heltid eller deltid. Högt värderade är resurser som mark där vi kan odla, ha djur eller sätta upp solceller, kunskaper (gärna praktiska) inom många olika områden och sociala nätverk.

Kvällen avslutades med att jag fick köpa ett exemplar av boken Jordad och få den signerad. I boken finns följande citat: 

"Att leva närmare jorden är att träna upp de där uråldriga förmågorna som gör oss till en del av naturen. Ju mer vi uppmärksammar det icke-mänskliga livet omkring oss, desto mer växer dessa förmågor. Det är ungefär som när vi ägnar oss åt en ny fysisk aktivitet och blir påminda om muskler som vi inte visste att vi hade. Med en växande förmåga att se naturen kommer också en ökad kärlek och förståelse för den. Vi bryr oss om naturen för dess egen skull, inte bara för vad den ger oss i form av resurser."

Fotot ovan kommer från http://effektmagasin.se/tillbaka-till-jorden/.

Med tre barn på 10, 13 och 15 år känner jag mig "jordad" i stan där barnen har sina skolor och kompisar. Vi har precis hittat ett hus med söderläge och stor trädgård där grönsaker har odlats sedan 60-talet. Sju äppelträd ger oss frukt långt fram i vinter. 
Jag vill verka för att den lilla staden kan vara ett alternativ även i "kollapsens skugga". Lund är en sådan liten stad att det inom en cirkel, där radien är ca 5 kilometer, utan vidare skulle gå att odla all den mat som stadens invånare behöver. Och lite till. Idag odlas mest raps, sockerbetor och korn (till vodka) på denna mark. Här växer även hus och forskningsanläggningar, typ ESS, fram som en ständigt växande matta av byggnader med ett rutmönster av asfalterade vägar.
Den inre cirkel illustrerar hur Lund inin en radie på 5 km skulle kunna försörja sin befolkning med lovmedel, i huvudsak vegansk föda med ett tillskott av höns, kanins naturbeteskött och vilt. Den yttre cirkeln beskriver hur markbehovet ser ut om vi äter kött i den omfattning som vi gör idag. 
Strategin "to walk away form the king" menar David Jonstad kan vara en väg att nå förändring. Om vi försöker att leva som vi lär, istället för att demonstrera och blir frustrerade över att "inget händer" så kommer "kungen", i vårt fall kommunpolitikerna, att komma efter och kika oss nyfiket över axeln. Men jag undrar om det går tillräckligt fort att nå förändring med denna strategi? Kanske behövs både och.

/Sara Nelson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar