söndag 14 september 2014

Bonnedahl om konsten att sluta äta en planet

"När vi förstått att det är vi själva som håller i tändstickorna har vi chans att lyckas med vattenslangen."

Citatet ovan kommer från Karl Johan Bonnedahl föreläsning med titeln "Från ekonomiskt till hållbart - om konsten att sluta äta en planet" vid Klimatriksdagen i juni 2014. Hela presentationen finns tillgänglig som PDF.

Boken där föredragets tankar utvecklas heter Från ekonomiskt till hållbart, från exploatering till samexistens. Enligt Studentlitteratur innehåller boken följande:
"Bokens fokus är på konflikter mellan konventionellt ekonomiskt tänkande och hållbarhet. Den understryker att de stora ekonomiska framsteg som hittills gjorts, och det dominerande ekonomiska tänkandet, bygger på exploateringsmöjligheter och ett expansionsutrymme som Jorden inte längre erbjuder… Inom ett krympande handlingsutrymme måste nu förändring mot hållbarhet, och reformer av ekonomisk teori och praktik, utgå från realistiska naturvetenskapliga antaganden och ett etiskt perspektiv i relation till livet och människans plats på Jorden." 

Bonnedahl inledde med att lista de tre skadligaste yrkena: finansmän, reklamare och skatterådgivare. De förstör årligen för värden som motsvarar 7-47 miljoner kronor.

Klicka här för att läsa om fler av mina intryck från Klimatriksdagen 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar