söndag 14 september 2014

Wijkman förespråkar cirkulär ekonomi och kritiserar dagens ekonomiutbildningar

Under Klimatriksdagens sista dag talade Anders Wijkman om behovet av en ny ekonomisk logik. Anders Wijkman var en gång moderat, som blev kristdemokrat men nu vädrar ett behov av politiska förändringar som står långt från dagens praktiska politik.

Det ger mig hopp att personer kan ändra sina värderingar om de sätter sig in i den komplexitet som klimatförändringar och oljebrist innebär för samhället: "Vi har en ekonomisk modell som tar naturresurserna för givna och som inte gör någon skillnad på finanskapital och naturens resurser. Och tillväxten är fortfarande en helig ko, du får kritik från alla håll om du ifrågasätter den."

"På lång sikt kan energifrågan lösas. Solenergi, vind, vatten och vågor räcker mer än väl för mänsklighetens behov. Men på kort sikt ser det mera dystert ut. Omställningen tar tid, minst 20 år, och vi har kommit igång för sent. Risken för en energikris är uppenbar när oljepriserna rusar i höjden. Hur kan vi vara så illa förberedda? Det måste vara något fel med ett ekonomiskt system som inte ger oss varningar långt tidigare" (Wijkman och Rockström.)

Några citat från Wijkmans föredrag den 8 juni:
"Ring era pensionsfondsförvaltare i morgon och fråga hur de hanterar klimatfrågan!"

"Cirkulär ekonomi är en del av lösningen"


"Vi får inte vara rädda för skatter, och skatter på höga inkomster".

"Ett socialt hållbart samhället måste vara målet inom ramen för Planetens Gränser. Ekonomin blir verktyget för att åstadkomma målet".

Nedan en avslutande bild som ingick i föredraget som även finns med i föredrag från 20 maj som du kan se på Youtube:


Liknande föredrag hölls på engelska inför Romklubben i maj 2014. Där avslutar Wijkman med ord
från ekonomiprofessor Cameron Hepburn vid Oxfords universitet: "I am sorry to say that education of economists today, is happening as if the last thirty years did not happen"

Wijkman publicerades nyligen i NyTeknikEn given åtgärd vore att ta bort skatten på vanliga inkomster. Då blir det billigare att anställa folk. Lägg i stället skatten på användningen av jungfruliga naturresurser. Då stimuleras återvinning och återanvändning – en cirkulär ekonomi – vilket i sin tur skulle leda till fler jobb.

Mer att läsa. Forskningsförstudie för Mistra: The Inclusive Economy av Eva Alfredsson och
Anders Wijkman.

Klicka här för att läsa fler anteckningar från Klimatriksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar