måndag 30 september 2013

Ekologiska pengar - del 2

Varför komplementär valuta?

Som Bernard Lietaer (Professor i Internationell ekonomi och internationell handel) säger i denna film, “komplementära valutor står idag där mikrolån och Open Source stod för tio år sedan”. Ibland är det ju kul att ligga i framkanten… och att känna att det finns lösningar och hopp i en tid då nyheterna svämmar över om Greklands och världens ekonomiska kris.


Här är en nyare och film med Bernard Liethar på 23 minuter http://www.youtube.com/watch?v=T9EI2PrDpmw. Den är övertygande.

och här är en längre film från The Money Fix som på ett lättbegripligt vis förklarar hur pengasystemet fungerar och det ekonomiska systemets koppling till miljön och hållbar utveckling.
http://dotsub.com/view/38d7177f-869c-4922-8424-9795986de2f2

och en animerad dokumentär som visar på problematiken, men även förslag på alternativt system Money as debt III: Evolution beyond money. http://www.youtube.com/watch?v=_2LjbBfh7Ug

och ett examensarbete från Stockholms universitet, Increasing Local Economic Sustainabilityhttp://p2pfoundation.net/Increasing_Local_Economic_Sustainability

Idag var jag med och lanserade den lokala valutan djing!

Jag och några grannar höll i en eftermiddagsfika med en massa aktiviteter, bland annat äppelmustning (tack Edafos/Ulrikdals trädgårdför lån av kross och fruktpress!) , loppis och föredrag.
- - -
(foto: Sydsvenskan) Media tyckte att vår lansering av lokal valuta var spännande. Halva Sydnytt handlade om vår nya “djing”. Reporter och fotograf från Sydsvenskan skrev också en fin artikel.

Själv tyckte jag och en massa barn att äppelmustningen var otroligt roligt och jobbade på för att kunna sälja egen must och tjäna djing. Frågan är hur jag ska spendera mina 110 djing. Fotmassage känns mest angeläget just nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar