måndag 30 september 2013

Lyckliga i alla sina dagar

Lyckliga i alla sina dagar är titeln på Nina Björks bok från 2012. I det inledande kapitlet dissekeras filmen Lejonkungen. Filmen som jag fann var en sån vacker historia med härlig musik som jag grät till 1996. Nu kommer jag inte att kunna se filmen utan att tänka på Ninas tolkning av Walt Disneys filmer. Att de handlar om längtan efter ett annat liv, där det är lätt att dra paralleller till reklamens filmer. Där är det individer som gör resan från fattig till rik, från looser till kung, från askunge till prinsessa - det är aldrig samhällen som förändras i Disneys historier. Planterar filmerna in tankemönster i våra huvuden?

I samma kapitel sidorna 6-7 påminns vi om skillnaden mellan ett bi och en byggmästare. Biet bygger sitt samhälle på instinkt. Byggmästaren utifrån en medveten plan.Människan kan föreställa sig det som inte är. “Föreställa sig det som inte är” - vilket hopp ger inte det om utvecklingen och framtiden! Alla följer ju inte med strömmen.

Nu sitter jag på biblan och läser de sista sidorna. Boken måste lämnas åter idag. Jag har varit alldeles för trött då jag läst den på kvällarna för att kunna referera eller återberätta hela boken. Men det är en del från de sista kapitlen jag vill kunna återvända till och citera.

Sidorna 167-168 om indianen vid floden
Sidan 175 om hur människan påverkas av samhället
Sidorna 175-176 om försök att förklara hur vi alla är med och skapar makten
Indianen vid floden på sidorna 167-168 är en klassisk anekdot: “Det var en gång en indian som låg vid en flodstrand och tog det lungt, när en vit man passerade och frågade honom varför han bara låg där och gjorde ingenting. “Ja, vad ska jag göra då?” frågade indianen, varvid den vite mannen svarade att han borde arbeta, bygga en kanot, fiska, skaffa boskap, kunna sälja sitt överflöd och bygga välstånd. “Varför då?” frågade indianen. “Ja, då kan du ligga och ta det lungt sedan”, svarade den vite mannen.” Någon som känner igen sig i logiken?Syftet med mera jobb är att man kan köpa det man från början hade tid att fixa gratis.

“Hurdan är människan? Människan är egoistisk och altruistisk, självisk och generös, tävlingsbenägen och solidarisk. Det fält inom vilket vår mänsklighet utspelar sig är brett. Vilka egenskaper en människa utvecklar beror bland annat på hur det samhälle i vilket hon lever är organiserat.” Hur är ett samhälle organiserat som premierar altruistiska, generösa och solidariska handlingar?

Sidorna 175-176: “Vi måste försöka begripa makten som skapande. Inte primärt av lagar, regler förordningar och bestämmelser - utan som skapande av oss. Vårt sätt att var till på. När vi berörs av denna makt erfars den inte ens som en makt. Den är ingen makt som predikar eller förbjuder, snarare modellerar och formar den känslor och beteenden i de riktningar som står i samklang med vår nuvarande ordning. Det är ingen makt som öppet deklamerar sina önskningar eller kräver disciplin och lydnad, snarare planterar den vissa tankemönster i våra psyken.”
Vilka tankemönster vill du plantera i ditt och din omgivnings psyken?

Det är något som saknas för att Nina Björks utopi, där vi odlar människornas inneboende egenskaper generositet, empati och solidaritet, ska infinna sig. Det saknas varken godhet eller kärlek. Den finns. En gemensam tanke om “människors lika värde” finns. Det som saknas är “ett system som fångar upp och underhåller godheten och kärleken, som låter människan vara människans bästa vän, som får ihop pusslet på individ- och systemnivå”.

“Om det som är gott på ett individuellt plan blir förödande om det upphöjs till ett gemensamt plan, så föreligger ett systemfel.” På sidan 179 får vi ett exempel på dagens konsumtion: Vi översköljs av reklam för att konsumera och längta efter det vi inte har. Om vi väljer att blunda för reklamen, gå ner i arbetstid för att hinna vara med barnen, får mindre pengar att spendera på konsumtion (eller avstår för att vi tänker på miljön, min kommentar.) så blir tidningsrubrikerna svarta. Hushållens konsumtion minskar, tillväxten minskar, Sverige hamnar på efterkälken, börsen rasar. Politikerna frågar sig då hur vi ska få hjulen att snurra igen.

Om den mänskliga stressen (huvudvärken, sjukskrivningarna och utmattningsdepressionerna) och planetens stress (klimatförändringar mm) skulle minska om vi arbetade mindre och tjänade mindre pengar vilket i sin tur skulle leda till mindre konsumtion - Hur skulle ett mindre stressat system se ut?

Vi är många som tror att vi kan föreställa oss och bygga det som inte finns.
Vi är många som vill bygga utifrån utopin om en rättvis värld.
Vi är många som känner hopp om utopin när en bok som Nina Björks får så mycket uppmärksamhet och när Nina Björk prisas för sina tankar.
Trendspanande framtidsforskare har sett tecken på att en hållbarare utveckling är på gång. Är du inte redan på, så är det hög tid att finna likasinnade, hoppa på tåget och ställa om - tillsammans!

Inlägget är en kopia av ett inlägg från förra Saras ekoblogg på en domän som numera har lagts ner. Från 12 feb 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar