måndag 30 september 2013

Stadsutveckling - länkar

Några favoritlänkar kring hållbar stadsutveckling

Klotet i radions P1 gjorde häromdagen ett intressant reportage om hållbar stadsutveckling. Jag lyssnade precis på Karin Bradley från KTH som var med (ca 20:40 min in på programmet). Karin sa precis de saker som jag tänker. Bland annat att de hållbara stadsdelar som nu planeras och byggs (för 60-100 år framöver) ändå är byggda för en livsstil som den vi har idag, med en energianvändning och konsumtion som går långt utöver vad som är hållbart. Vi skulle behöva se efter lösningar med andra stadsstrukurer, ett annat levnadssätt, lokal produktion, robusthet och resiliens. Mer flexibilitet. Lösningar utifrån konsumtions- och produktionsformer i större perspektiv. Sa Karin. Och jag har tänkt detsamma. Se mer nedan och här kommer jag att fylla på

Hållplatsen.nu är ett nätverk för projektet kring hållbarhetscertifiering av stadsdelar

Från guld till skuld En artikel i Svenska Dagbladet beskriver ungefär detsamma som professor Richard Werner gör i en serie på Youtube (se nedan) men på svenska.

Bankerna kan skapa 9900 kr av 100 kr. Professor Richard Werner ger korta ekonomilektioner via Youtube. Se ca 2 minuter in på denna filmsnutt.

Inom tio år kommer Sverige att behöva en miljon fler personer som jordbrukare. Ekonomijournalisten och oljeexperten Gunnar Lindstedt har gjort beräkningar på hur det rent ekonomiskt funkar med odling. I dag använder vi i västvärlden tio kalorier energi för varje kalori mat i framställer. Nationalekonomi och nationalekologi borde vävas ihop bättre!

Stadsodling på Kuba visades i BBC’s “Around the World in 80 Gardens” (2008). Vi kommer alla att drabbas av att energin kommer att bli mycket dyrare. Matekvationen kan bli svår att få ihop. På Kuba lyckas man att producera ekologisk mat på ett resurssnålt vis - de tvingades till det p.g.a. oljebrist.I WWF’s Living Planet Report från 2008 lyftes Kuba fram som enda land med en hållbar livsstil.

Ruralisation, en strategi i motsats till urbanisation beskrivs på sidan 22 i Folke Günthers rapport.

Omställning Sverige tar lokala omställningsinitiativ för att möta de utmaningar som oljetopp och klimatförändring ställer oss inför. Inspiration från Transition Town Totnes.

och detta har jag fått tips om att se http://www.ted.com/talks/lang/eng/james_howard_kunstler_dissects_suburbia.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar