måndag 30 september 2013

Fem konsumtionstrender

Fem konsumtonstrsnder för coola företag


(Foto: http://hcarlberg.wordpress.com)

1. Tillgång framför ägande
2. Låt oss hålla handen
3. Ärlighet man kan kolla
4. Pigg är det nya snygg
5. Butiken som återvinningsstation

Per Grankvist höll idag en presentation under en näringlivsfrukost på Slagthuset i Malmö inför ca 700 personer, företagare och anställda i ett arrangemang av Lunds och Malmö kommun.

Per snackar hållbar utveckling och hans föredrag innebär en uppmaning till att konsumera och producera mer kvalitet och tjänster som bilpooler och verktygspooler med tillhörande expertkunskap, samarbeta med både konsumenter och kollegor/konkurrenter, skapa förtroende genom transparens och ärlighet och slutligen att hälsa och kretslopp är något som både individen och företaget har nytta och glädje av.

I genomgången av de fem trenderna ovan lyfte Per fram bland annat följande exempel:
Toolpool - smart drag av järnafär i Malmö och enorm bilpool med 42000 prenumeranter i Paris (varav 70% unga och medelålders män).
HSB och Riksbyggen som tillsammans engagerar studenter i tävling för att få boende att spara energi.
Försäkringsbolaget If… som har lanserat sanningslinjen
Scandics alla hotell har gym
H&M börjar senare i år att ta emot plagg för återvinning

Per är underhållande som talare. Jag gillade även hans förra föredrag i Lund där han vävde in samtida konst. Kolla här ett referat från en liknande föredrag, framtisdspaning med Kirsten Paulsen, Firstmovers. Båda uppmuntrar till att kopiera och göra det på sitt sätt. Jag är inspirerad införmitt föredrag i Landskrona i nästa vecka! Där kommer jag också att prata mer om collaborative consumption (som Toolpool och bilpooler) som är en växande trend.

Dagens intryck omsatte jag snabbt i två spår som tecknade ner skulle kunna drivas vidare i Lund… Men jag kan ju inte dra i alla trådar som dyker upp. Undrar hur Mats Helmfrid och Per Persson omsätter dagens intryck i Lunds kommunala arbete?

Inlägget är en kopia av ett inlägg från förra Saras ekoblogg på en domän som numera har lagts ner. Från 6 feb 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar